Nationaal Park De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied gelegen in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer. Het gebied wordt doorsneden door de Nieuwe Merwede. 

Nationaal Park De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dit betekent dat er sprake is van eb en vloed. Hierdoor is het gebied constant in beweging wat uniek is voor een zoetwaterdelta. Sinds 1994 is De Biesbosch een nationaal park en staat op de lijst van beschermde natuurgebieden. Het gebied is een doolhof van rivieren, grillige kreken en eilandjes. Door de hoog opgaande wilgenbossen en ruige natuur vergeet je bijna dat je in Nederland bent.

De Biesbosch geschiedenis

Oorspronkelijk was De Biesbosch polderland maar door de Sint-Elizabethsvloed in 1421 veranderde het in een binnenzee. Dankzij het water uit de Maas en Waal werd het een zoetwaterdeltagebied. Uit het meegevoerde zand en rivierslib ontstonden zandplaten waarop vooral biezen groeiden. Hier komt de naam 'Biesbosch' vandaan.

In dit gebied werkten talloze griendhakkers, rietsnijders, biezenvlechters, jagers, vissers en landbouwers. Door de ingebruikname van de Haringvlietsluizen als onderdeel van de Deltawerken in 1970 verdween de eeuwenoude cultuur.

Natuurlijk genieten

Door de getijden ontstaat er een unieke leefomgeving voor een ongelofelijke verscheidenheid aan planten en dieren in De Biesbosch. Dit maakt het een van de favoriete natuurbestemmingen van ons land waar jaarlijks vele natuurliefhebbers een dag, weekend of week voor uittrekken om heerlijk te genieten van de flora en fauna die dit natuurgebied rijk is. 

Ontdek de natuur, haar planten en dieren, op de meest unieke manier. Ontspannen, rustgevend en avontuurlijk. Een rondje Biesbosch varen met een fluisterboot. De ideale manier om de mooiste plekjes te ontdekken zonder de natuur te verstoren. Beleef de Biesbosch zoals nooit tevoren.

Parkregels van De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied. Om de natuur te beschermen én om iedereen optimaal te laten genieten van dit gebied gelden er een aantal regels in het Nationaal Park.

  1. De maximum vaarsnelheid in de kreken is 6 km/uur. In sommige grotere kreken mag je 9 km/uur

  2. Beroepsvaart heeft altijd voorrang

  3. Het is verboden om afgesloten gebieden of kreken in te gaan

  4. Aanmeren mag alleen bij aanlegsteigers, meerpalen en speelweides.

  5. Kamperen mag alleen op aangegeven plekken: wild kamperen is verboden

  6. Kampvuren zijn niet toegestaan.

  7. Barbecues moeten tenminste 40 cm boven de grond staan

  8. Neem afval mee in een vuilniszak of gooi het in één van de afvalbakken die in het gebied staan

  9. Vissen mag alleen met een vergunning

  10. De Biesbosch is een stilte gebied, respecteer dit

De Biesbosch op haar mooist

Het natuurgebied bestaat uit tal van riviertjes en kreekjes waar je te voet onmogelijk kan komen. De mooiste en rustgevendste plekjes ontdekken? Beleef De Biesbosch vanaf het water. Een elektrische sloep huren in De Biesbosch voor de mooiste beleving zonder de natuur te verstoren. 

Vragen of advies over een van onze fluisterboten? Neem contact met ons op. We voorzien je graag van alle informatie en weten je de mooiste plekjes te vertellen.

Bootje huren Biesbosch
© 2023 Voltex Sloepverhuur