Door het samenkomen van verschillende rivieren behoort Nationaal Park De Biesbosch tot de grootste zoetwaterdelta van Europa. Dit natuurgebied met haar unieke landschap, brede en smalle kreken biedt thuis aan tal van unieke planten en dieren. Lust en genot voor iedereen die van de natuur houdt. Natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, biologen, fotografen. Jong en oud haalt hier zijn hart op. Overal is iets prachtigs te zien. Een rondje Biesbosch varen met onze fluisterboot is de perfecte manier om de mooiste plekjes te ontdekken zonder de natuur te verstoren. Voor je het weet sta je oog in oog met een van de vele bewoners van ons Nationaal Park.
Welke dieren leven in De Biesbosch?
Er is een zeer grote diversiteit aan dieren in De Biesbosch. Van vogels zoals de zeearend en ijsvogel tot tal van vissen en insecten. Van muizen en konijnen tot reeën en vossen. De meest beroemde Biesboschbewoner is toch wel de bever. De bever behoort dan ook niet voor niets bij ‘De Grote Vijf’ van de Nationale Parken in Nederland.
Bever
De bever is het grootste knaagdier van Europa en hét icoon van De Biesbosch. Je kunt ze herkennen aan hun bruine vacht en opvallende platte staart bedekt met schubben. Bevers komen sinds 1988 weer voor in De Biesbosch en zijn uitgezet door Staatsbosbeheer. De afgelopen decennia is het aantal bevers sterk gegroeid. Volgens de laatste tellingen leven er zo’n 250 in De Biesbosch en zijn er meer dan 100 beverburchten aanwezig in het Nationaal park. De kans is dus groot dat je tijdens het bootje varen een bever spot. Bevers zijn echte familiedieren en leven vaak in een groep met meerdere bevers bij elkaar.
Wist je dat
Bevers een beschermde diersoort zijn in heel Europa
Bevers wel een meter lang worden en maar liefst 35 kg kunnen wegen
Veel andere diersoorten beschutting vinden in de dammen van bevers
Bevers tot wel 5 minuten onder water kunnen blijven.
De bever het grootste knaagdier van Europa is
Bevers gemiddeld 8 tot 12 jaar worden
Zeearend
De zeearend kun je het hele jaar in De Biesbosch tegenkomen. Voorheen kwamen ze alleen tijdens strenge winters naar het zuiden van ons land om te overwinteren. Vanwege hun brede vleugels en een spanwijdte van 2,40 meter wordt de zeearend ook wel ‘de vliegende deur’ genoemd. Sinds de aanleg van natuurontwikkelingsgebieden zoals de kleine Noordwaard, Zuiderklip en Tongplaat is het aantal zeearenden in De Biesbosch toegenomen. De Biesbosch heeft de hoogste dichtheid zeearenden van Nederland.
Visarend
Het kleinere broertje van de zeearend voelt zich in de zomer goed thuis in de moerasdelta van De Biesbosch. Wil je er tijdens het bootje huren eentje spotten dan zijn de maanden augustus en september de ideale tijd, ze trekken dan namelijk van hun broedgebieden in Duitsland, Polen en Scandinavië terug naar het zuiden. Sinds 2016 broedt de visarend ook in De Biesbosch. In 2020 vlogen uit 3 nesten in totaal 9 jongen uit.
Vos
De vos is een roofdier dat leeft in De Biesbosch. Je kunt ze zien jagen op ganzen of eenden, maar ze eten ook vis. Van kop en romp is de vos zo’n 80 cm groot. Vanwege hun lange staart komt daar nog eens 50 cm bij. De vos leeft in een burcht, dit is een gegraven gangenstelsel met meerdere ingangen. Tijdens het bootje huren in De Biesbosch kun je op zoek gaan naar sporen van vossen, zoals uitwerpselen of pootafdrukken.
Boommarter
Sinds 2013 komt de boommarter in De Biesbosch voor en is dus een relatief jonge bewoner van het Nationaal Park. Deze marterachtige komt in het hele gebied voor en eet vooral muizen, konijnen en eekhoorns, maar ook zangvogeltjes. De boommarter is ongeveer zo groot als een kat, maar heeft kortere poten. Dit kleine roofdier maakt zijn nest in spleten en holen in oude populieren of wilgenbomen.
Ree
De ree is een elegant hertje dat je tijdens een boottochtje met onze fluisterboot zo maar kunt tegenkomen. Ze leven verscholen in de vele hoge doorgeschoten grienden en wilgenvloedbossen. Tijdens periodes met hoog water zoeken ze het gedwongen hogerop. Reeën zijn uitstekende zwemmers. Ze komen (mede daarom) op de vele geïsoleerde eilandjes in De Biesbosch voor. In de winter hebben reeën een grijsbruine en in de zomer een roodbruine vacht.
Noordse woelmuis
De Noordse woelmuis behoort tot de familie van de woelmuizen en een aparte ondersoort komt nergens anders voor. In Nationaal Park De Biesbosch wemelt het van deze zeldzame soort. Deze kleine Biesboschbewoner is een uitstekende zwemmer en kom je tegen op de vele geïsoleerde eilandjes in De Biesbosch. Hier heeft deze muis weinig te maken met ‘concurrenten’.
IJsvogel
Met zijn knalblauwe vleugels en oranje borst lijkt de ijsvogel wel een tropische vogel. Om een ijsvogel te zien tijdens het bootje varen in De Biesbosch moet je snel zijn. Met maar liefst 80 km/h scheert dit kleine, kleurrijke vogeltje boven het water. Met zijn lange snavel is gemaakt voor het vangen van kleine vissen onder het wateroppervlak. Wist je dat een ijsvogel ongeveer 40 gram weegt. Dat zijn ongeveer 8 velletjes A4 papier.
Lepelaar
Deze trekvogel is een echte ‘zomervogel’ die overwintert in tropisch West-Afrika. Vanaf het vroege voorjaar is de lepelaar te zien in De Biesbosch. De volwassen vogels zoeken ’s zomers met hun spatelvormige snavel naar voedsel in de Jongeneele Ruigt, Tongplaat, Noordwaard en Nieuwe Dordtse Biesbosch.